Cat de simplu se zideste caramida?


De cate ori am vorbit cu un constructor sau cu meseriasii din diverse santiere, am auzit constant ca zidaria este foarte simpla si ca merge foarte repede. Ca merge foarte repede m-am convins si eu, insa ca este simpla am mari dubii. Altfel nu-mi explic cum poate o zidarie executata cu acelasi tip de caramida sa arate atat de diferit.
Iata mai jos cum arata, din punctul meu de vedere, o zidarie perfecta:

Ea este realizata de o singura persoana si cu o viteza destul de mare, insa este un zidar care respecta caramida.

Iata si cum arata acelasi tip de caramida pus in opera de un zidar care se bazeaza pe principiul „ce conteaza cum arata, ca oricum se tencuieste”.

Diferentele de ordin estetic sunt atat de mari si evidente incat nu vreau sa le comentez. As vrea insa sa atrag atentia ca o zidarie atat de prost executata poate reduce semnificativ eficienta zidului, atat din punct de vedere termic, cat si al rezistentei si al sigurantei in caz de seism, pentru ca imi vine greu sa cred ca un zidar care a asezat caramida asa cum arata in fotografiile 3 si 4 si care a uitat (sau nu a vrut/stiut) sa bage mortar intre caramizi, a avut de fapt grija sa aseze elemente de armare din doua in doua sau macar din trei in trei randuri de caramida. Iar pe considerentul „se astupa la tencuiala” putem merge mai departe la celelalte maxime de santier „o tencuiala stramba se scoate din tinci sau glet” …apoi „un glet dat prost se scoate din slefuit” …mai departe „un slefuit prost se scoate din var” si, la final, „daca n-a iesit bine nici la var, asezam mobila pe peretele ala”.

Am prieteni care si-au construit case si care mi-au solicitat ajutorul cand au ajuns la acest capitol. Am stat langa zidari ore intregi sa le explic cum as vrea eu, ca reprezentant al beneficiarului, sa fie zidita caramida, asa cum de fapt este aratat si explicat si in pliantele producatorilor, insa cand m-am intors in cateva zile, prin 50% din ziduri puteai vedea lumina de afara, cat despre aspect…

Nu stiu daca e bine sau rau sa puneti un mare accent pe astfel de lucruri, eu unul pun, insa ceea ce nu pot sa inteleg este cum se face ca un lucru ca ziditul, care este prezentat ca fiind asa de simplu si frumos de catre constructori, poate fi executat uneori atat de prost si cu atata nepasare!

73 thoughts on “Cat de simplu se zideste caramida?

  1. Desi toti ne-am jucat cu Lego, cand vine vorba de executia unui perete de zidarie foarte multi realizeaza niste constructi de toata rusinea. Lipsa calificarii fortei de munca este marea problema in sectorul de constructii din Romania.

  2. Buna ziua!
    Am vrea si noi sa afcem o casuta cu dimensiunile de 8m latimea si 12 m lungimea. Avem turnata placa de jos si stalpii(10 stalpi in exterior cu distante de aproximativ 4m si 2 stalpi in interior cu aceeasi distanta). Jos la parter am dori bucatarie, sufragerie, dormitor, baie si o camara.La etaj 3 dormitoare si baie. Cat ar ajunge constructia unei asemenea casii. As dori si niste idei.

  3. eu lucrez de 20 ani in constructi si am lucrat si in afara sunt multe chesti de luat in seama..daca iti aduce proprieterul paletii de caramida luati la juma de pret si 60% din caramida e sparta nu cred ca o sa iti mai iasa zidaria la fel ceea ce ai pozat acolo e cu, caramida calit.1 lucrarea depinde de la om la om…distanta dintre caramizi pe vertical mai nou se umple cu o spuma speciala …si as vrea sa ii zic la domnul de mai sus ca in firmele de care zice ca sunt ok tot asa zisi meseriasi lucra……bafta la toti sunt cristi din orastie….daca vreti mai multe pareri putem vb pe adresa cryss_moon74@yahoo.com

  4. Buna ziua, doresc sa-mi ridic un etaj am deja parterul si proect pentru etaj, suprafata este de 100mp si include si o terasa, vreau sa fac 3 dormitoare baie si bucatarie cu salon. Mar interesa cat mar costa constructia la cheie , si ce materiale sa folosesc. Multumesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

WordPress.com Logo

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

Comentezi folosind contul tău Twitter. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

Comentezi folosind contul tău Facebook. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

Comentezi folosind contul tău Google+. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s