Saparea fundatiei – 2 variante


As vrea sa vorbesc putin despre saparea fundatiei, mai precis despre cele doua modalitati pe care eu le-am testat pana acum, „cu santuri” sau „sapatura generala”.

Dupa cum observati si in imaginile de mai jos, exista diferente destul de mari si normal ca fiecare dintre cele doua metode are avantaje si dezavantaje. In functie de marimea si complexitatea sapaturii necesare realizarii unei fundatii se poate opta pentru una din cele doua variante.

„Sapatura generala”

Avantajele in acest caz sunt destul de multe. Se va lucra mult mai curat, pentru ca frontul de lucru va fi mult mai mare, muncitorii nefiind incomodati de santuri. Cofragul pentru talpa fundatiei va iesi mult mai drept, deoarece va avea panouri/scandura pe doua laturi. Se va realiza mult mai usor si armatura, muncitorii putand lucra jos, fara a sta sprijiniti pe santuri, riscand astfel sa le darame. Riscul surparii malurilor, cauzate de uscare sau de ploi abundente aproape dispare, maluri din pamant neexistand decat pe lateral, acestea putand fi usor si ieftin protejate cu folie.

Exista insa si dezavantaje. Unul dintre ele fiind necesitatea unei catitati mai mare de material pentru realizarea cofragului. Un altul este scoaterea unei cantitati mult mai mare de pamant (care e adevarat ca se va introduce la loc, insa daca spatiul nu permite depozitarea lui pe parcursul realizariui fundatiei exista o problema). Trebuie acordata si o atentie sporita compactarii cu utilaje specializate a pamantului reintrodus. Daca nu va fi foarte bine realizata compactarea, in timp pot aparea probleme la placa de la parter.

„Sapatura cu santuri”

Principalul ei dezavantaj este ca daca echipa care construieste nu se va misca repede, riscul surparii malurilor sau a unor parti din maluri va fi din ce in ce mai mare odata cu trecerea timpului. Ploile pot avea un efect amplificator foarte mare. Va spun din propria experienta ca odata cazut pamantul, acesta nu mai poate fi scos in totalitate si orice incercare de a curata/spala betonul va avea efecte mai mult inverse. Astfel, daca alegeti aceasta metoda insistati ca primele turnari de beton sa se realizeze imediat dupa sapatura. Daca vrea constructorul  sa traga de timp s-o faca mai bine dupa:)

Avantajul major este acela ca peretii sapaturii pot fi folositi drept cofrag pentru talpa fundatiei, o economisire de material si un motiv in plus ca turnarea betonului sa se realizeze cat mai repede. Si in acest caz, pentru mai multa siguranta, se poate apela la protectia cu folie a malurilor.

Normal ca pentru o casa mica nu se justifica o sapatura generala, deoarece adancimea fundatiei este mica, la fel ca si cantitatea de beton, ceea ce conduce la o executie rapida si de complexitate redusa. Problema alegerii uneia din cele doua metode se pune in momentul in care exista o adancime mai mare a fundatiei (de exemplu >1.5m), cu armare in talpa etc.

Sfatul meu: mergeti pe varianta „cu santuri” daca sunteti siguri ca lucrarea va evolua repede si ca vremea se anunta favorabila in acea perioada. Altfel cred stresul va fi mai mic cu o sapatura generala cu maluri protejate, caz in care poa’ sa ninga, poa’ sa ploua!:)

44 thoughts on “Saparea fundatiei – 2 variante

 1. Am o antrebare.Miam turnat o fundatie pe piloni cam la 2 .2.50 distanta antre piloni si antre iei am cladit cu boltari de beton care iam uplut cu beton, antre iei fier de 8cm,din care rezulta ca meseriasu nu io pus intercalati ,unul deasupra celuilalt are ceva ,deasupra torn placa de 10cm,casa se face din beceaua primu nivel si deasupra cu lemn,se podeste cu lemn.dedesupt am turnat beton 40cm,sub boltari cu crinda de fier de 8cm piloni as la 80,85cm,as 20 de piloni case ie de 10.50 ,10.50

  • Buna ziua,

   Mi-am gasit o casa care-mi place si vreau s-o cumpar. Problema e ca fundatia nu este ridicata de la pamant. Casa are un perete mixt (vaiuga+caramida) si ceilalti pereti din caramida.
   Nu are nici un semn de igrasie (peretii sunt complet uscati, nu sunt pete de nici un fel desi nu a fost tencuita sau zugravita de cel putin 2 ani), in interior de asemenea nu exista nici un fel de pete pe pereti, semne de mucegai sau miros de igrasie. Cu toate astea, imi fac probleme ca nu cumva dupa ce izolez casa termic sa-nceapa sa faca igrasie.

   Cineva mi-a mai zis ca daca nu e ridicata fundatia de la pamant, in caz de ploi torentiale se poate inunda casa.

   As vrea, daca se poate sa primesc niste sfaturi de la cineva care se pricepe: sa aflu la ce probleme ma pot astepta si care sunt solutiile, daca exista solutii viabile si de lunga durata.

   Multumesc

 2. Inca ceva cel care a scris…Unde este foto cu sapatura generala…adincimea cred ca este realizata la 2,5 metri…In cele descrise dupa nu spuneti nimic ce faceti cu pamintul vegetal…?sa inteleg ca lati pus tot pe lateral cei excavati la 2,5 metri adincime?…Ok…… facem fundatia cum ati scris in ambele cazuri de funatie si aceia cu sant…dupa care trebuie sa complectam cu pamintul care l-am dat afara…..okkk…DAR …domnii meii aici ne lovim de o problema pamintul acela vegetal cei 40-50 cm care nu este un pamint stabil este amestecat cu pamintul bun ce structura vom crea noii?..Nu ati spus nimic pamintul cit puneti pana la ce nivel al fundatiei ?..Sa inteleg ca pana sus la nivelul fundatiei?..Domnule EU… Daniel …Un simplu zidar ma puneti ma gindurii ca: de asa zisi ingineri,proiectanti,zidarii..SA FI MESERIASI ESTE ORISICARE SA PUI SUFLET ESTI OM MARE.Stima si respecte domnii mei

 3. Domnii mei…….EU ma scriu prin prisma unui fost necalificat in Romania in anii 94 unde atentie faceam si zidarie….. si actual muncesc intr-o tara din vest unde am facut si stagiu de calificare in domeniu am facut in plus si un stagiu pentru ami crea o firma proprie.In general mana de lucru in Romania este poate chiar si depaseste pretul materialelor in cazul in care muncitori sint la negru…in cazul in care societatea lucreaza legal de legal adica totul inregistrat cu acte ..etc etc(nu mai intru in detalii) pretul este aproape dublu materialelor (fiinca sint taxe catre stat)O firma care lucreaza legal si nu respecta aceste principi este o firma falimentara.Avis celor care construtii…Daca meseriasi dumnevoastra vedeti ca incep sa zidesca sau fac cofragul cu Nivelul …EU va recomand sa schimbati societatea sau meseriasul..Mult succes.

 4. in aprox 3-4 luni as vrea sa incep constructia unei case de aprox 160 m2 suprafata desfasurata (parter si etaj). nu am inca proiectul dar poate anumiti constructori de aici imi pot oferi drept exemplu o casa similara construita de ei precum si costul integral (manopera + materiale + lucrari instalatii). multumesc

 5. bai fratilor minciuni si iar minciuni anul asta am ridicat o casa p+m total mp sunt 220 110 pe planta costul acesteia ma dus la 14 mii euro constructorul fiind eu.constructie in rosu

  • dap.. daca esti om gospodar . si mai ai vreun frate sau var. o casa de 115 mp.. ti-o cam ridici singur cu poate putin peste 10.000 E la rosu.. pt ce sa platesc ca vecina mea. 10.000 materialele si inca 350 milioane echipa de muncitori care mai vor si un bidon de bere…pe langa.. Sfat. puneti mana la treaba fratilor

 6. salut
  vreau sa construiesc o casa p+1 cu un beci de 3/3
  amprenta la sol este de 75 metri partari
  poate sa-mi spuna si mie cineva cam cat ar trebui sa ma coste pe mine toata casa dar pe etape
  parterul din caramida iar etajul din constructie usoara osb

 7. bai voi firmele de constructie sunteti zdravene la cap ???? pe ce plm cereti voi 20 de euro pe metru patrat???? adica pe o casa de 150 m sa va dau 3000 de euro in conditiile in care daca sunteti oameni de treaba 0 faceti in 20 de zile 4 muncitori . 2500 euro este pretul corect !
  o casa de 150 m patrati p+m nu trb sa depaseasca cu tot cu finisaje 40 000 euro peste cap , finisaje bune nu bataie de joc.

 8. Am si eu un teren de 550mp (deschidere la strada 15mx36.6m) linga Craiova (la 4km distanta) si sunt interesat sa-mi fac o casa de aproximativ 120/140mp.Din cele citite pe net cred ca cea mai buna varianta este parter + mansarda (amprenta la sol probabil 60/70mp) materiale tot in urma consultarii netului cred ca cea mai buna varianta este caramida porotherm (eventual sus BCA) sau tot caramida.Ma intereseaza niste preturi la rosu pentru 2011 , o alta intrebare intre 120mp si 140mp cam cat credeti ca este diferenta de pret. Casa vreau sa fie simpla si eficienta. Am citit mai multe articole scrise de dv. si sper deja sa fi invatat cate ceva. Daca se poate niste preturi aproximative si eventual niste schite , planuri de case dragute …multumesc anticipat. Oferte concrete puteti sa-mi lasati pe alex_0722876565@yahoo.com

 9. pt dl calin , pretul ar fi undeva la 18000 de euro la rosu (manopera + materiale ) intra cam 90 de mc de beton ,10 mc cubi de lemn (cofrag +acoperis )cam 55 mc de caramida , si cam 7 ,8 tone de fier si consumabile ( sarma cuie nisip si multibat ) dc doriti va pot arata o casa facuta de mine in berceni la 130 de mp (65 parter +65 etaj)

  • Pt dl. Cristi: sunt interesata sa aflu detalii despre d-voastra si echipa cu care spuneti ca ati construit cei 130mp in Berceni. Intentionez sa construiesc ceva asemanator in aceeasi zona, posibil in acest an sau cel tarziu in primavara viitoare. 0742 685 594.

 10. am si eu o rugaminte de la cei cu experienta care au mai construit . Doresc sa construiesc o casa de 120m2 in regie proprie ma puteti ajuta cu niste informati cat fier as avea nevoie la o fundatie de 64-70m2 ? si cati mc de caramida sau bca as avea nevoie ca sa pot sa imi fac un mic calcul va multumesc! Cei ironici firmele de constuctii sa se abtina !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

WordPress.com Logo

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

Comentezi folosind contul tău Twitter. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

Comentezi folosind contul tău Facebook. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

Comentezi folosind contul tău Google+. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s