Saparea fundatiei


sapatura-fundatie-casa.jpg

In primul rand am adus un topograf pentru a ne convinge ca vecinii care construisera langa noi au lasat limitele de proprietate acolo unde trebuiau sa fie. Am profitat de prezenta topografului si am stabilit si „cota zero” a constructiei. Pentru cei care nu stiu, „cota zero” este acel nivel la care se va turna placa de la parter si care este bine sa se aleaga cat mai sus pentru a nu avea surprize cu inundatiile. Ideal ar fi fost sa trasam si sapaturile pentru fundatie tot cu topograful, pentru ca totul sa fie cat mai exact, insa constructorul a spus ca va trasa el cu sfoara si ca nu vor fi probleme. Dupa ce s-au fixat axele si s-au terminat si trasarile (pe care cu o ruleta si niste sfoara le puteti verifica si singuri), s-a trecut la sapatura efectiva, care daca se face cu utilaj nu are cum sa dureze mai mult de o zi (la o casa normala).

Probleme nu au fost de nici un fel in cazul nostru, insa am inteles ca daca eram ghinionisti, puteam sa avem parte de un sol prost si malurile s-ar fi putut surpa foarte repede. De aceea e nevoie de acel studiu GEO…

In concluzie, singurele lucruri la care, in opinia mea, trebuie sa fiti atenti la acesata faza sunt ca trasarea sa fie corecta si adancimea sapaturii (care se masoara fata de cota zero) sa fie cea data de structurist in planul de fundatie. In rest, daca nu se sapa la lopata, e treaba de o zi.

6 thoughts on “Saparea fundatiei

 1. Domnule Ionut,

  Am proiectul facut astept sa-mi iasa autorizatia.Am cautat raspunsuri aici,nu le-am gasit.Va rog sa-mi dati Email-ul dv,ca am o multime de intrebari.Am cautat fier pt fundatie am gasit zic eu scump la 2,2 ron si nu sunt sigura daca e bun,pt ca am auzit ca se vinde si turcesc care nu e de calitate.As dori daca vreti sa-mi dati niste furnizori care i-ati gasit mai ieftini.Mi-a placut f. mult si tamplaria care a-ti pus-o,eu nu am gasit asa frumoasa in schimb era scumpa.Am multe intrebari legate de cum decurge constructia,care este pe cadre umpluta cu caramida.Casa e destul de mare cca 300 mp,trebuie lucrata bine.Am gasit o firma care ia 50 euro+manopera pt structura,dar nu stiu cum aflu cat din casa reprezinta structura.Nu stiu daca in acesti bani intra sapatul fundatiei si popii de sustinere.Unii spun ca au ei popi metalici,altii ca trebuie sa-i cumpar eu de lemn sau sa inchiriez metalici,la fel si scandura.Unii zic ca au cofraje refolosibile si nu-mi trebuie scandura.Cum e ca nu vreau sa fiu pacalita!Deja m-a costat proiectul si autorizatiile destul!Si ar mai fi multe de aflat!

 2. Am facut rost de un teodolit…pentru cota zero…pt. trasarea fundatiei… pot folosi teodolitul???
  Ai putea sa-mi explici treaba cu balizele???cineva imi spunea ca numai cu ele poti afla axele…ca bati 6 cuite in ele…pentru axe…pentru zidul de caramida…pentru fundatia din afara pamantului pana la cota 0…nu sunt prea lamurit cum sta treaba cu ele…
  Daca am teodolitul mai am nevoie si de balize???
  Scuze daca pun intrebari banale…

  Multumesc…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

WordPress.com Logo

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

Comentezi folosind contul tău Twitter. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

Comentezi folosind contul tău Facebook. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

Comentezi folosind contul tău Google+. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s